Repte 2: Transició ecològica
Per una economia circular que faci front al canvi climàtic i faciliti la biodiversitat
Planificar i promoure la implantació d’energies renovables com a model principal
Descripció
És un tema prioritari dins de la política europea, però té els seus contrapunts respecte de la manera d’aplicar-lo i els efectes que pot tenir per al territori.
Accions vinculades a l'eix
Hi ha un total de 38 accions vinculades a aquest eix.
Les accions estratègiques són:
Acció 289. Definir una política de transició ecològica participada, descentralitzada i ordenada. Falta planificació territorial per decidir on i com volem els nous projectes de renovables. Desenvolupar l'Agenda verda ha de ser un dels eixos al voltant dels quals ha de pivotar el desenvolupament rural. Apostar per un model d’implantació de les energies renovables que sigui sostenible, planificat a nivell de Catalunya i que garanteixi una distribució equitativa arreu del país. Que tingui en compte els petits propietaris, que fomenti l’autoconsum i l’aprofitament de les zones industrialitzades. Evitar l’especulació energètica per part de grans empreses que només busquen el benefici propi. Incentivar la inversió en instal·lacions solar a petita escala en explotacions agràries, per tal de generar energia local als municipis rurals i fomentar la diversificació d’ingressos. En aquest sentit, potenciar el desenvolupament de la recentment aprovada Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT) i del Pla Territorial Sectorial per a la planificació i implantació de les energies renovables a Catalunya (PLATER).
Acció 316. Desenvolupar Agències Locals d’Energia per a la producció d’energia renovable a nivell municipal o comarcal, que donin servei a municipis sense recursos tècnics necessaris per dissenyar i executar projectes de transició energètica i autoconsum. Desenvolupar Comunitats Locals d'Energia a les zones rurals.
Compartir: