Atles del món rural
Despoblament o revitalització?
Gràfic 5.4. Una agricultura molt centrada en l’alimentació ramadera. Evolució de la superfície ocupada pels principals conreus, 1930-2018
Per bé que la ramaderia representa el valor més destacat de la producció final agrària, no deixa d’estar relacionada amb la producció d’aliments ramaders i l’agricultura. El consum ramader té particularment a veure amb el domini continuat del conreu extensiu cerealícola, que en certa manera es consolida amb la política agrícola comunitària (PAC), els canvis de la qual incideixen també en la major o menor extensió del conreu de llegums o de plantes farratgeres, que es produeixen en alternança amb el cereal. Fora d’aquests herbacis extensius de consum, fonamentalment ramader, trobarem els conreus que presenten menor extensió, però asseguren més productivitat de la terra. Es constata la disminució del pes de l’arboricultura mediterrània, particularment de la vinya i l’olivera, conreus que s’estabilitzen i es refan en el segle XXI. Font: Anuario Estadístico de la Producción Agrícola y Ganadera, MAPA i Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Generalitat de Catalunya. Canvis en les fonts i metodologies de l’elaboració estadística compliquen l’elaboració d’unes sèries històriques coherents sobre l’extensió dels diferents conreus.
Reportar contenido inapropiado
Este contenido no es apropiado?
Compartir: